Volontiraj! Poentiraj!

Projekat Volontiraj! Poentira! imao je za cilj da inspiriše i podstakne naše sugrađane i sugrađanke da se aktivno uključe u identifikovanje problema i njihovo rešavanje.

Centralni deo projekta Volontiraj! Poentiraj!, koji je realizovalo udruženje građana i građanki Connecting people uz podršku grada Pančeva, bio je Sajam volontiranja – VolonterizaKcija pod sloganom Učnimo sve(t) boljim, koji je tradicionalno održan 5 decembra 2015. godine u Dvorani Apolo u Pančevu. Sajmu volontiranja prethodila je kampanja Učinimo sve(t) boljim sa promotivnim videom koji je imao blizu 1.000.000 (MILION) pregleda na društvenim mrežama.

Kreativni tim u sastavu:
Aleksandar Saša Grbović (copywriter)
Bela (kamera), Siniša Velić (kamera), Nikola Veljković (kamera i montaža)
bend Buddies & Soul – David Eres (saksofon), Jovana Milošević (vokal), Nikola Knežević (kontrabas), Aleksandar Ristić (gitara), Miloš Adžić (gitara)
Nataši Matić (vokal)
Deniz Hoti (inspirator projekta)

uspeo je da isprovocira pozitivnu reakciju javnosti.

Potom je usledio već spomenuti Sajam volontiranja – VolonterizaKcija, koji je okupio različite organizacije i ustanove, koje su imale priliku da predstave svoje programe i aktivnosti. Građankama i građanima Pančeva omogućeno je da se upoznaju i povežu sa izuzetnim organizacijama kojima mogu da pomognu da urade nešto dobro za svoje okruženje, a da istovremeno steknu nova znanja i iskustva. Sajam je bio humanitarnog karaktera i prikupljena su značajna sredstva za decu bez roditeljskog staranju koja žive u „Spomenku“.

Na otvaranju Sajma učesnicama/cima su se obratili izvršni direktor UG Connecting people Deniz Hoti, Marko Radaković, većnik za omladinu u Gradskoj Upravi, Marija Komanov, koordinatorka KZM-e, Marijana Jović, Ženska Mirovna Grupa (članica žirija) i Nataša Lenđel, Kompas (članica žirija).

Dobrodošli u svet volontera treću godinu zaredom izjavio je Deniz Hoti na svečanom otvaranju Sajma volontiranja, dok je Marko Radaković poručio da će grad nastaviti da podržava slične inicijative, omladinske organizacije i volontiranje. Marija Komanov je istakla značaj programa organizacija civilnog društva, neformalnog obrazovanja, aktivizma i poželela je svim aktivistima da ne odustaju i da istraju, jer se nalaze na pravom putu.

Danas u Evropi volontira više od 100 miliona ljudi. Sa željom da pomognu društvu, ali i da steknu nova znanja i iskustva, volonteri uvek rade sa zadovoljstvom verujući u misiju koju ispunjavaju.

Nataša Lenđel i Marijana Jović su istakle da volontiranje čuva i osnažuje osnovne ljudske vrednosti kao što su solidarnost, zajedništvo i pomaganje drugima, da bi potom proglasile i uručile godišnje volonterske nagrade:

  • NajVolonterka – Jelena Košarić, Odred izviđača NADEL
  • NajVolonterska akcija – “Plavo srce”, Crveni krst Pančevo
  • Posebna nagrada za inovativni pristup volontiranju, zalaganje i ostvareni uticaj – NajInicijativa ide Dragani Jovanovski (kurs španskog jezika).

Na samom kraju svečanog otvaranja predstavljena je nova onlajn platforma, na kojoj i dalje radimo, a koja će omogućiti građanima i građankama širom Balkana da brzo i jednostavno pronađu željene volonterske programe. „Naš cilj je da inspirišemo ljude da kada identifikuju probleme u svojoj zajednici uzmu stvar u svoje ruke i jednostavno urade nešto po tom pitanju“

Projekat je završen novom Volonterizakcijom u kojoj su volonteri i volonterke Regionalnog volonterskog centra i udruženja građana i građanki Connecting people odneli poklone deci bez roditeljskog staranja koja žive u „Spomenku“, Pančevo.