fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption

Tribina: Šta je savremena karijera?

U sredu 21. novembra, Institut za moderno obrazovanje i Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting organizuju tribinu na temu: “Šta je savremena karijera?” Događaj predstavlja sinergiju dva koncepta, U sred srede sa problemom – koji tradicionalno organizuje Institut za moderno obrazovanje i Edu Izazova – jedinstvenog događaja posvećenog širenju pozitivnih ideja iz oblasti obrazovanja na kojem učenici, edukatori, preduzetnici i roditelji dele svoja iskustva u formi kratkih i inspirativnih predavanja, koji tradicionalno organizuje Connecting.

Svedoci smo raznih negativnih komentara na račun prosvetnih radnika i našeg formalnog obrazovnog sistema. Međutim, može se reći da smo i svi mi pomalo odgovorni što je situacija takva, opšti utisak je da smo postali eksperti u primećivanju negativnih stvari. Naravno da postojeće stanje nije najbolje, većina talentovanih ljudi napušta našu zemlju i čak 96% mladih je nezadovoljno znanjima i veštinima koje dobija u školi, ali to ne znači da u našim školama ne rade izvrsni nastavnici, učiteljice, talentovani učenici, karijerni praktičari i direktori i ovo će biti super prilika da čujemo njihove lične priče, vizije i promene koje svakodnevno unose u obrazovni sistem. 

Sa uzbuđenjem vam predstavljamo:

Mama, preduzetnica i mentorka, neko ko rado deli svoja znanja i kontakte jer veruje da tako čini ovaj svet boljim mestom. 2011. godine osnovala je sa prijateljicom socijalno preduzeće Daj Daj d.o.o. koje se bavilo proizvodnjom ekoloških platnenih pelena od bambusovog vlakna, jedinog tekstilnog proizvoda u Srbiji koji nosi Eko znak RS.

Dobitnica specijalnog priznanja za inovativnost Udruženja poslovnih žena Srbije, TEDx govornica i predavačica na mnogim domaćim i stranim konferencijama. Poslednjih godina drži radionice na temu preduzetništva, javnog nastupa i razvoja veština. 2018. godine pokrenula sopstveni mentorski program Živi*Radi*Voli u saradnji sa ICT HUB-om u Beogradu.

Bojan Ristić je rođen u Beogradu, 6. 10. 1962. godine. Oženjen je i otac je dve kćeri (25 i 20 godina) i jednog sina (23 godine).

U Beogradu je završio osnovnu, srednju školu (OŠ “Josif Pančić” i Trinaesta beogradska gimnazija) i Matematički fakultet. Nakon toga, kao profesor matematike i informatike, radio u nekoliko beogradskih osnovnih i srednjih škola. Iz te pozicije imenovani je prošao veći broj obuka iz oblasti izrade projekata i upravljanja i rukovođenja, a takođe je učestvovao u timskoj izradi više razvojnih projekata u oblasti obrazovanja.

Saglasno svim tim svojim radnim rezultatima, Bojan Ristić je 2002. godine prešao u Ministarstvo prosvete, gde je bio zadužen za rad i razvoj obrazovanja. Ovim prelaskom imenovani je intenzivirao svoj naučno-stručni rad iz oblasti obrazovanja, pa je, u funkciji toga, završio magistarske studije iz oblasti obrazovnog menadžmenta 2008. godine. Nakon toga, radi svog daljeg naučnog napredovanja, on je 24.04.2010.god. odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti upravljanja razvojem obrazovnih ustanova.

Andragoško pedagoške aktivnosti:

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, tokom univerzitetske 2010/2011, 2011/2012 i 2012/2013 god. obavljao je poslove docenta na predmetima: Istraživanje tržišta, Tržišni menadžment, Statistika i Menadžment ljudskim resursima.

Na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu (ITS) angažovan je od septembra 2011. godine na predmetu Upravljački informacioni sistemi, od oktobra 2013. je profesor strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu (ITS) sa izborom za oblast upravljanje i matematika.

Do sada je objavio više naučnih i stručnih radova iz oblasti politike obrazovanja i zapošljavanja, upravljanja ljudskim resursima, menadžmenta. Takođe je objavio i članake o preduzetništvu. Kao saradnik je učestvovao na više projekata Republičkog zavoda za statistiku, Nacionalne službe zapošljavanja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, kao i na međunarodnim projektima posvećenim obrazovanju i zapošljavanju. Član radne grupe za izradu Nacionalnog okvira kvalifikacija, osnovanog od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Svetlanu pokreću “tri E”: entuzijazam, erudicija i edifikacija. Diplomirala je “četvrto E”, Engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Beogradu, sa željom da se bavi “petim E”, edukacijom. 

Master studije iz oblasti obrazovanja i društvenih nauka završila je na Univerzitetu u Londonu, a svoje višegodišnje znanje i iskustvo pretočila je u doktorat iz oblasti međunarodnog obrazovanja na Univerzitetu u Lesteru, u Engleskoj. Dobitnik je stipendije „International House” za pedagoška istraživanja, a zbog izuzetnog profesionalnog uspeha imenovana je za ambasadora obrazovanja Univerziteta u Londonu.

2014. godine, Svetlana je bila finalista takmičenja za svetsku nagradu „Najbolji nastavnik 21. veka”, za doprinos u unapređenju nastave, koju svake godine dodeljuje Pearson, jedna od najpoznatijih obrazovnih institucija u svetu. Svetlana je takođe sertifikovani Gugl edukator, a ovo priznanje je dobila zbog inovativnog pristupa obrazovanju. Poseduje akreditaciju Univerziteta u Kembridžu za program profesionalnog razvoja nastavnika i član je Tima za unapređenje međunarodnih ispita Univerziteta u Kembridžu. 

Svetlana je direktorka medjunarodne škole “Savremena” i akademska direktorka Instituta za moderno obrazovanje. Traga za “šestim E”.

Danijela koordinira jednogodišnje obrazovne programe u Beogradskoj otvorenoj školi, jednoj od najvećih i najistaknutijih organizacija građanskog društva u Srbiji. Njene dužnosti uključuju razvoj obrazovnih programa i događaja i promovisanje istih, ne samo ka ciljnim grupama već i ka predstavnicima javnosti i medija, ali i uspostavljanje i održavanje saradnje sa najcenjenijim saradnicima organizacije.

Na programu „Studije budućnosti“, zajedno sa svojim studentima, u stalnoj je trci sa budućnošću. Neizvesnost rezultata ove trke ona vidi kao prostor za prilike koje moraju biti oblikovane znanjem i veštinama budućnosti. Svoje supermoći crpi iz beskrajne i intenzivne energije svojih studenata i kolega. Ona veruje da je ponedeljak podjednako inspirativan kao petak. Kada nije sa studentima, sigurno možete pretpostaviti da je sa svojim prijateljima, uživa u dobrom vinu i magičnim, dugim i inspirativnim razgovorima.

Rodjena je 1971. godine u Banja Luci. S obzirom da u deci vidi neiscrpan izvor energije i kreativnosti, nakon završenje srednje škole odlučuje da upiše Pedagošku akademiju. Međutim, tu želju za rad sa decom prekida rat, koji je odvodi u potpuno novi svet gde svoj doprinos daje sa pozicije glavnog menadžera u lancu marketa, a kasnije kroz posao u muzičkom studiju u Beogradu, gde upoznaje svoju srodnu dušu i ostvaruje se kao majka troje dece. Uporedo sa tim osniva Predškolsku ustanovu “Klincograd” u kojoj je u prethodnih sedam godina broj dece je porastao na preko sto.

U 47-oj godini života upisala je Fakultet savremenoj umetnosti – odsek Menadžment u umetničkoj produkciji i medijima. Svoju misiju ispunjava kroz rad sa svojom decom od kojih mnogo uči, ali i kroz rad sa onih stotinu, kojima kroz razne programe daje mogućnost da se razvijaju u skladu sa svojim potencijalima, resursima i afinitetima. Uz moto “Život je igra” prevazilazi svakodnevne izazove na putu roditeljstva, kako na privatnom, tako i na profesionalnom planu.

Nakon završene gimnazije u Jagodini i bezuspešnih pokušaja ubeđivanja da studira prirodne nauke, upisuje psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tokom studija razvija posebno interesovanje za filozofiju nastave i učenja i pitanje obrazovnih politika. Još tokom studija počinje da radi u oblasti obrazovanja, prvo kao asistent učenicima kojima je potrebna dodatna podrška u obrazovanju i vaspitanju, a zatim u sklopu nekolicine istraživačkih projekata koje se tiču inkluzivnog obrazovanja. Nakon završenih master studija psihologije, zapošljava se u srednjoj školi kao nastavnik psihologije i stručni saradnik dok se istovremeno bavi obrazovanjem (budućih) nastavnika kroz angažovanje na Filozofskom fakultetu kao saradnik u nastavi.

Danas radi u Fondaciji Tempus u Euroguidance centru koji se bavi podrškom karijernom vođenju u savetovanju. I dalje čvrsto verujući u kapacitet obrazovanja i važnost uloge nastavnika u ličnom i karijernom razvoju učenika, u sklopu Euroguidance centra posebno se bavi razvojem i sprovođenjem obuka za nastavnike, stručne saradnike ali i studente – buduće nastavnike i druge karijerne praktičare za bavljenje aktivnostima karijernog vođenja i savetovanja. 

Blockchain, Digitalna Transformacija, Fintech, Primenjena veštaćka inteligencija jesu samo neke stvari koje se vrte u glavi ovog dečaka sa nepunih 18 godina. U toku šestog razreda Filip se upušta u svet programiranja. Kreće u Srednju školu za informacione tehnologije.

Na početku treće godine sa 16 godina Filip nalazi svoju prvu praksu u svetu razvoja software-a koja uskoro prerasta u posao. Shodno tome Filip prelazi na vandredno školovanje i svoje dane posvećuje radu. Malo više od godinu dana kasnije Filip je već dugoko u svetu informacionih sistema, digitalne transformacije i inovacije. Njegov cilj je da promeni način na koji velike korporacije u Srbiji posluju pružajući im nove poslovne vidike kroz um jednog mladog predstavnika nove generacije. 

Nakon predavanja organizovaćemo diskusiju sa govornicama i govornicima. Tribina: “Šta je savremena karijera” održaće se u sredu 21. novembra, od 18:00-20:00h. Mesto dešavanja je Institut za moderno obrazovanje, ul. Masarikova br 5, ulaz iz Kralja Milana, IV sprat.

Učešće je besplatno, a prijave su obavezne jer je broj mesta ograničen. Molimo vas da se prijavite na sledećem linku – http://bit.ly/registracioniformular. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete na događaj molimo vas da nas pratite putem live streama – link.

Informišite se o konceptu Edu izazova na linku: https://www.connecting.org.rs/edu-izazov/. Svi komentari, sugestije i predlozi su dobrodošli. Pišite nam šta mislite o događaju na office@connecting.org.rs.

Institut za moderno obrazovanje

Cilj Instituta za moderno obrazovanje (IMO) je unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa kroz edukaciju sadašnjih i budućih zaposlenih u obrazovanju i promociju najsavremenijih obrazovnih tehnologija. Naša misija je pomoć pojedincima da postanu uspešniji, kao i pomoć školama i obrazovnim ustanovama u implementaciji tehnologija i tehnika za unapređenje obrazovnog procesa. IMO je i savetodavni centar za sve lidere u obrazovanju, kao i mesto profesionalne nastavne prakse za buduće profesore. Više o Institutu: http://www.institut.edu.rs/.

Connecting
Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting nastala je 2013. godine radi kreiranja zajednice preduzimljivih ljudi koja se bave rešavanjem najvažnijih izazova sa kojima se suočavaju mladi u našem društvu. Opšti cilj Connecting-a je da edukuje decu i mlade u oblastima društvenog preduzetništva i karijernog vođenja i savetovanja podstičući ih da preuzmu odgovornost i tako postanu odgovorni članovi naše zajednice. Connecting radi na lokalnom nivou i jedina je organizacija u Južnom Banatu koja je fokusirana na programe u oblasti karijernog vođenja i savetovanja mladih i društvenog preduzetništva.