fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption

Održana konferencija: Obrazovanje za 4.0 revoluciju

10.12.2018 – U ponedeljak 10. decembra 2018. godine u Savremenoj gimnaziji u Beogradu održana je završna konferencija programa Kad porastem biću… pod nazivom Obrazovanje za 4.0 revoluciju – na kojoj su predstavljena zanimanja budućnosti i prilike za studiranje na prestižnim evropskim univerzitetima i fakultetima u okviru LINK grupe. Više od 100 učesnika konferencije upoznalo se sa principima 4.0 revolucije i konceptom moderne karijere. Konferenciju je organizovalo Udruženje za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“ u saradnji sa kompanijom Via Academica i Institutom za moderno obrazovanje uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije kroz program Mladi su zakon.

Na otvaranju Konferencije učesnicima su se obratili izvršni direktor UG Connecting Deniz Hoti, Marina Petrović, direktor Instituta za moderno obrazovanje i Jovana Tintor, jedna od osnivača Via Academice.

Dobrodošli na prvu završnu konferenciju Kad porastem biću… programa, izjavio je Deniz Hoti na svečanom otvaranju Konferencije: Obrazovanje za 4.0 revoluciju, dok je Marina Petrović poručila da je uloga obrazovanja da nauči mlade kako da misle, sarađuju i sami uče jer ih očekuje dinamična budućnost puna promena. Jovana Tintor je istakla značaj profesionalne orijentacije i poručila je svim učesnicima da je bitno da odaberu odgovarajuću karijeru za sebe, ali i da će za razliku od naših roditelja, imati mogućnost promene  profesije tokom karijere što je izuzetna prednost i veliki izazov. Njihova konkurencija je sada ceo svet, ali je i njihovo radno mesto takođe ceo svet u doba interneta i globalizacije.

Danas u Srbiji obrazovni programi kao što su Kad porastem biću…Designathon WorksSocial impact AwardDesign for ChangeDostignuća mladih, programi Fondacije Petlja podstiču učenike da sarađuju i da sami uče. Svi navedeni programi fokusirani su na projekte, ne na testove. Podstiču inicijativu i preuizimanje „rizika“, brzo prototipiranje i učenje iz sopstvenih grešaka.

U okviru programa: „Na kafi sa zanimanjima budućnosti“ srednjoškolci i prosvetni radnici (učesnici konferencije) su u formi World Caffe dijaloga razgovorali sa izuzetnim mladim profesionalcima koji su predstavili svoja profesionalna zanimanja. Aleksandar Linc – Đorđević je predstavio zanimanje Data scientist, Antonio Ankcajan – Creative technologist, Zvjezdana Crnogorac – Preduzetnica, Filip Milenković – Specijalista za inovacije i razvoj softvera, Sanja Ristić – Marketing specijalista, Nikola Veljković – Videograf, Nataša Pantić – Upravljanje projektima.

Panelom: „Kako će izgledati KviS 2030. godine“ predstavljen je koncept moderne karijere i uloga obrazovanja u 21. veku. Interaktivni panel u formi Fishbowl dijaloga omogućio je učesnicima konferencije da podele svoja mišljenja sa učesnicima panela: Sonjom Dakić – preduzetnicom, Markom Baturom – defektologom, Aleksandrom Ikonov – master profesorkom biologije, Bojanom Jevtović – projektnom mendažerkom i Hoti Denizom – moderatorom panela. Poruka koju je panel iznedrio glasi: „Svako je odgovoran za svoje obrazovanje.”

U okviru konferencije organizovan je i mini sajam obrazovanja na kojem je Via Academica srednjoškolcima predstavila evropske univerzitete: Univerzitet Cattolica del Sacro Cuore, Univerzitet Tilburg, Univerzitet Ca Foscari, Univerzitet Modul, Swiss Education Group, BHMS, dok je Institut za moderno obrazovanje predstavio: Fakultet savremenih umetnosti, Information Technology School, ITAcademy – međunarodnu školu za najtraženije IT profesije.

Organizatori su najavili i premijeru filma „Obrazovanje za 4.0 revoluciju“ i platformu obrazovanje4revoluciju.rs. Film dokumentuje različite inicijative, lidere u obrazovanju i edukatore koji pokušavaju da prilagode formalni obrazovni sistem ekonomiji znanja i podataka. “Naš cilj je da inspirišemo promenu kako bi svi zajedno pripremili našu decu za budućnost koja je već ovde!

Konferencija: Obrazovanje za 4.0 revoluciju deo je godišnjeg nagrađivanog programa obrazovanja za karijeru Kad porastem biću… Partneri na ovom značajnom i zapaženom projektu su Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, Tehnička škola „23. maj“ iz Pančeva, Centar za društveno odgovorno preduzetništvo, Mokrin House, i Via Acedemica, a veliku podršku pružili su Grad Pančevo, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU), Nacionalna Asocijacija Praktičara/ki Omladinskog Rada (NAPOR), Kancelarija za mlade grada Pančeva, EU projekti, Dostignuća Mladih, Infostud, Danijela Commerce d.o.o., Original magazine, 365 ADS, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije kao i brojni mediji, institucije, preduzeća i organizacije sa teritorije grada Pančeva. “Naš cilj je da svaka mlada osoba u Srbiji za uzora ima jednu uspešnu mladu osobu koja se zbog svog znanja ostvarila!