fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption

Održan “Pokreni društvo” seminar u Pančevu

U subotu 12. maja u klubu ljubitelja društvenih igara d20 održan je prvi seminar u okviru projekta „Pokreni društvo“ u organizaciji Centra za razvoj Srbije, uz lokalnu podršku udruženja Connecting.

Glavni cilj ovog projekta je da podstakne aktivizam mladih i uključi ih u procese rešavanja problema u lokalnoj zajednici. Prvi seminar „Pokreni društvo“ okupio je 20 mladih iz Pančeva koji su radili na zajedničkom zadatku da identifikuju i odaberu glavne probleme u našim sredinama, istraže uzroke njihovog nastanka i da razviju akcione planove za njihovo rešavanje. Svoje planove/projekte učesnici će kasnije predstaviti građanima i donosiocima odluka putem TV nastupa/priloga na lokalnim televizijama, lokalnim štampanim medijima i putem javne tribine, a najbolji planovi će biti objavljeni u brošuri sa akcionim planovima.

Među učesnicima seminara našli su se srednjoškolci, studenti, volonteri, aktivisti, članovi pančevačkih organizacija za mlade i neformalnih grupa, ali i pojedinci koji žele da učestvuju u kreiranju pozitivnih promena.

Ovaj projekat je vrlo važan, upravo zbog okupljanja mladih na istom mestu, kao i udruživanja kvalitetnih ljudi i zajedničkog delovanja. Smatram da je jako važno da se mladi u Pančevu više bave lokalnim temama, a ne da ih zanemarujemo misleći da će neko drugi pokrenuti društvo u gradu, rekao je Aleksandar Aleksić, učesnik seminara.

Učesnica Aleksandra Tomašević ističe da se već neko vreme interesuje za građanski aktivizam, te da je ovo bila dobra prilika da se uključi i da svoj doprinos. Takođe, Aleksandra dodaje: Mislim da je ovo važno jer nam pokazuje da postoje oni koji su svesni većih i manjih socijalnih problema koji snižavaju kvalitet života svih nas, i ne samo da postoje, već imaju volje, entuzijazma i znanja da osnaže mlade ljude da se tim problemima bave, prepoznaju ih i steknu sigurnost i uverenje da i sami mogu da budu deo promene.

Sledeći seminar u okviru projekta “Pokreni društvo” desiće se krajem juna, a na njemu će mladi završavati svoje predloge akcionih planova. Sve dalje informacije o razvoju ovog programa u Pančevu možete pratiti na stranici udruženja Connecting.