fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption

Filantropija kao životno opredeljenje

Čovekoljublje ili filantropija je dobra volja da se pomogne bližnjem svome, „čini dobro i dobro će ti se vratiti“. Da li je stvarno tako? Kako ostati pravi filantrop u eri mizantropa?

U eri moralnog posrnuća,padu pravih vrednosti,izopačenih stavova,diskriminacije… svi smo postali mašine. Da,mašine. Ustajanje i već ustaljeni redosled obaveza. A gde su prijatelji,ljubav i radost? Kažu da jedino bez osećaja i savesti možemo opstati,ali ne sme da bude tako!

I zato,ako mene lično pitate,najteži posao na svetu jeste biti filantrop. Ustvari,nisam sigurna ni da li bih mogla da nabrojim odistinske filantrope u svom gradu na prste jedne ruke. Svako će da pomogne u predizbornoj kampanji,u prisustvu medija ili ako ima neku materijalnu korist. Jedino rešenje je da odem u muzej ili čitam neke istorijske tekstove kako bih uspela da „upoznam“ prave filantrope. Dok deca smatraju da su to baš njihovi roditelji,oni kojii brinu o njima,čekaju ih ako kasne iz grada i zanima ih da li su popravili lošu ocenu. Bitna je ljubav,duša,taj osećaj za drugog. Čak ne može da se uporedi sa diplomom bilo kog fakulteta,to je puno više od svega toga. Samo što svet u kome mi živimo odbacuje filantrope,karakteriše ih kao „ludake koji gube vreme“. Baš zato pravi filantrop ne može da bude bilo ko. Profesionalni filantrop mora da prodje kroz mnogo nerazumevanja,bespotrebnih predrasuda i čestih odricanja. I on nikada ne traži razlog za dobrotu,solidarnost,poštovanje svake ličnosti ili društvenu odgovornost. I na kraju,čak i ako to ne žele,filantropi treba da budu opaženi,pomenuti,pohvaljeni,pa i nagradjeni.

Možda ipak filantrop ne može da se postane,već čovek mora da se rodi sa tim u sebi.

[author] [author_image timthumb=’on’]https://i1.wp.com/www.connecting.org.rs/wp-content/uploads/2017/03/Dusanka-Matovic.jpg?w=1080[/author_image] [author_info]Dušanka Matović je učenica III godina Gimnazije. Od svoje šeste godine igra folklor i sa svojim Kulturno umetničkim društvom obišla je 11 evropskih zemalja. Obožava scenu i bavi se glumom. Govori engleski, pored toga uči španski i francuski jezik. Aktivizmom se bavi već 4 godine i uključena je u sva dešavanja u svom malom gradu. Želi da obiđe što više zemalja, ode na safari, skoči iz aviona sa padobranom i napiše knjigu.[/author_info] [/author]