fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption

Empatija kao razumijevanje

Živimo u vremenu koje se zove “doba empatije”, ali ta riječ nije uvijek značila to što znači danas. Izvorno je skovao njemački filozof u 19. stoljeću; tada je upotrijebio naziv da opiše “osjećaj” umjetničkih djela, kako bi se ona razumjela iz umjetničke perspektive. Freud i rani psiholozi su počeli koristiti taj termin za opisivanje ljudske sposobnosti koje može zamisliti tuđe iskustvo, ali se o tom terminu žestoko raspravljalo još 100 godina. 

Empatija je najbliža stvar „supersili“ koju možemo imati. Zaboravite let i nevidljivost. Snaga razumijevanja osjećaja drugog ljudskog bića je nadljudska. Potrebna je i mašta i inteligencija da se svijet vidi kroz oči nekog drugog spola, rase, religije, kulture ili političkog gledišta.

Čovjek s istinskom empatijom može utješiti tužnu majku, iako sam nikada nije izgubio (ili čak i imao) dijete. Sa empatijom, koristimo moć gledanja dalje od prikladnog zvuka retorike, te vidimo nepravdu i ugnjetavanje na koje su drugi slijepi.

Za razliku od inteligencije i fizičke privlačnosti, koja ovisi u velikoj mjeri od genetike, empatija je vještina koju djeca uče. Njena je vrijednost višestruka. Djeca koja su empatična imaju tendenciju da su bolji u školi, u društvenim situacijama, te u svojim odraslim karijerama. Djeca i tinejdžeri koji imaju najveću količinu vještine prema empatiji se gledaju kao vođe od strane svojih vršnjaka. Najbolji učitelji te vještine su roditelji.

Djeca uče o empatiji posmatrajući roditelje i gledajući na iskustva njihove empatije prema njima. Kad se suosjećamo s djecom, ona razvijaju povjerenje, sigurnu povezanost s nama. Ta povezanost je ključna za njihovu želju da usvoje naše vrijednosti i da im naše ponašanje bude uzor, a time i za izgradnju njihove empatije za druge. Pokazivanje empatije prema vašoj djeci ima mnogo oblika, uključujući i ugađanje njihovim fizičkim i emocionalnim potrebama, razumijevanje i poštivanje njihove osobnosti, pokazujući istinski interes za njihove živote, i vodeći ih prema aktivnostima koje odražavaju razumijevanje onih ljudi kakvi su oni i stvari u kojima oni uživaju.

Nemojte biti previše zauzeti da saslušate

Naši životi su super zauzeti danas, ali još uvijek je na roditeljima i učiteljima (koji su jednom i sami bili djeca) da pomognu djeci da se nauče suosjećati s drugima. Roditelji koji izdvoje vrijeme da razmišljaju o prijelazu iz tačke gledišta svoje djece, saslušaju ih i potiču na otvoreni dijalog skloni su da uživaju u bogatom odnosu sa svojom djecom tokom njihovog cijelog života. Ako dopustite da budete “previše zauzeti da saslušate”, izuzimate sebe i vaše dijete od nečega dragocjenog  – ljepila koje drži bliske porodice zajedno.

Empatija vodi ka mislima i suosjećanju. Misli i suosjećanje osvajaju prijatelje i saveznike, i uključuju razumijevanje i poštovanje.

Prava moć je u empatiji i svako od nas je može razviti.

[author] [author_image timthumb=’on’]https://i0.wp.com/www.connecting.org.rs/wp-content/uploads/2017/03/Nejra-Selimovi%C4%87.jpg?w=1080[/author_image] [author_info]Nejra Selimović rođena je 16.08. 1994. godine u Sarajevu. Nakon završene osnovne škole, te zatim i Gimnazije, upisala je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, usmjerenje Međunarodni odnosi i diplomatija, na kojem je diplomirala 2016. godine. Trenutno je na master studiju, koji planira završiti 2018. godine. Bavi se kreativnim pisanjem i crtanjem. [/author_info] [/author]