fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption

Empatija i beskućnici

Većina razgovora o beskućništvu proizlazi iz percepcije prikupljene iz medija ili od pretpostavke o tome šta je beskućništvo. U tim razgovorima, dodjeljivanje pojma “beskućnik” je vrlo duboko rasuđivanje obično povezano sa moralnim pitanjima (npr. beskućnici su bez krova nad glavom jer imaju neke vrste ličnih nedostataka). Dakle, u tom kontekstu, šta znači zapravo “beskućnik”? Spavati vani uvijek? Ponekad? Živjeti na ulici? Provoditi dane na ulicama i noći u skloništu? Mi obično ne pravimo ove razlike, niti pokušavamo razumjeti kontinuum beskućništva. Umjesto toga, primijenjujemo opšte etikete, kao da je beskućništvo stanje postojanja, definisana karakteristika neke ljudske  podvrste. Na kraju krajeva, “beskućnik” postaje objektivirani termin u kojem su ljudi postavljeni izvan ljudske vrijednosti i našeg dometa empatije.

Svaki dan postoje mogućnosti gajenja empatije kao životne vještine. Ovi mali napori su dobri i za nas i za društvo. Empatija sigurno može imati pozitivne efekte na stavove prema drugima i motivirati altruistično ponašanje.

Ako krenemo sa mjesta suosjećanja, time već pravimo napredak. Prilikom povezivanja onih koji žele da daju onima kojima je pomoć potrebna, stvara se nova mreža podrške za ljude koji ranije nisu imali ništa. Riječi ohrabrenja pružaju im nadu i inspiraciju – i to može biti mnogo vrijednije od donacija. Sada više nego ikad, javni sektor, zdravstvo i ljudske usluge, i filantropija se moraju udužiti da ispitaju beskućništvo i izgrade nove sisteme uzajamne odgovornosti.

Niko nije izuzet od ljudske slabosti, od traume, od neočekivanih nesreća i patnje. Ponekad ova pitanja rezultiraju beskućništvom; ponekad rezultiraju ovisnošću ili depresijom; ponekad dovedu do nasilja u porodici ili ličnog očaja. I ponekad, naravno, ta iskustva dovode do transformacije, kao u životima mnogih beskućnika koji se kreću izvan tog iskustva i uspiju da pronađu svoj put.

[author] [author_image timthumb=’on’]https://i0.wp.com/www.connecting.org.rs/wp-content/uploads/2017/03/Nejra-Selimovi%C4%87.jpg?w=1080[/author_image] [author_info]Nejra Selimović rođena je 16.08. 1994. godine u Sarajevu. Nakon završene osnovne škole, te zatim i Gimnazije, upisala je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, usmjerenje Međunarodni odnosi i diplomatija, na kojem je diplomirala 2016. godine. Trenutno je na master studiju, koji planira završiti 2018. godine. Bavi se kreativnim pisanjem i crtanjem.[/author_info] [/author]