fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption

Čovjek i priroda

Ljudska bića su stvorila korporativnu kulturu i pravila koja ih uređuju. Stvorili smo automobile koje vozimo svakodnevno da bi se pomakli s jednog mjesta na drugo. Razvili smo gradove i domove u kojima provodimo više od 95% naših života. Postaje lako osjećati se izgubljeno i besmisleno kada smo upali u živo blato stalnih zvukova rutine, buke koju je sam čovjek kreirao.

Ako su naši unutrašnji duhovi utopljeni od strane industrijskih sumnji, moramo tražiti spolja iskustvo koje nas podsjeća na ljepotu i mir koji nas okružuje.

Nešto bez ljudskog uplitanja.

Jedina stvar koja je postojala mnogo prije nego što mi jesmo. Samo tkivo cijele naše planete.

Priroda.

Pravila prirode nas kontrolišu, a ne pravila humanosti. Mi postojimo samo zato što nam je zemlja omogućia da budemo ovdje. Toliko smo upleteni u današnjim kulturnim i društvenim normama da često zaboravljamo tu činjenicu. Zaboravljamo da smo u mogućnosti da postojimo samo zbog prirodnih resursa koji su nam poklonjeni. Mislimo o onome koliko nam je potrebno da nam bude plaćeno, ali izgubimo iz vida plemenita porijekla resursa za koja mi zapravo plaćamo.

Obraćanje pažnju na ljudsko zdravlje i dobrobit je od ključnog značaja jer razmišljamo kako da pomognemo našem okruženju. Etika okoliša koja ne uzima ljudsko zdravlje ozbiljno ne može sama sebe uzeti za ozbiljno. Postoje kompromisi između zaštite životne sredine i unapređenja ljudskih blagostanja. Gdje ćemo povući crtu između pojmova individualne slobode i općeg dobra? Koliko dugujemo budućim generacijama koje će naslijediti planet koji im ostavljamo? Što se više povezano osjećamo s prirodom, veće su šanse da ćemo je zaštititi. Sve što radimo mreži života, radimo sami sebi.

[author] [author_image timthumb=’on’]https://i0.wp.com/www.connecting.org.rs/wp-content/uploads/2017/03/Nejra-Selimovi%C4%87.jpg?w=1080[/author_image] [author_info]Nejra Selimović rođena je 16.08. 1994. godine u Sarajevu. Nakon završene osnovne škole, te zatim i Gimnazije, upisala je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, usmjerenje Međunarodni odnosi i diplomatija, na kojem je diplomirala 2016. godine. Trenutno je na master studiju, koji planira završiti 2018. godine. Bavi se kreativnim pisanjem i crtanjem.[/author_info] [/author]