“Kad porastem biću…” – obrazovni program  o zapošljivosti, razvoju karijere i preduzetništvu

Letnji edukativni program “Kad porastem biću…” namenjen je mladima uzrasta od 14 do 18 godina, a podrazumeva niz edukativnih radionica na temu zapošljivosti, razvoja karijere i omladinskog preduzetništva. Učešćem u programu mladima se pruža prilika da preispitaju svoja interesovanja, steknu nova znanja i veštine, nova poznanstva i upoznaju se sa određenim profesijama. Program se odvija kroz interaktivne radionice 3 puta nedeljno u periodu od 25. juna do 15. avgusta.

Tematske oblasti programa su:

  • profesionalna orijentacija
  • prenosive veštine (komunikacija, timski rad, veštine prezentovanja…)
  • omladinsko preduzetništvo
  • pisanje CV-ja i motivacionog pisma
  • upoznavanje različitih profesija

 

Ciljevi programa su:

  • razvoj veština koje vode ka povećanju zapošljivosti mladih,
  • osnaživanje mladih da samostalno i promišljeno donose odluke o svom školovanju ili zanimanju,
  • upoznavanje mladih sa različitim profesijama,
  • formiranje tima mladih koji će svojim vršnjacima prenositi stečena znanja kroz vršnjačke edukacije.

 

Zainteresovani mladi koji prođu kroz letnji edukativni program imaju priliku da prođu i trening za vršnjačke edukatore iz oblasti zapošljivosti i razvoja karijere, nakon čega stečena znanja prenose među svojim vršnjacima kroz vršnjačke radionice.

“Kad porastem biću…” program osmišljen je i prvi put sproveden 2016. godine od strane organizacije za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“. Kreirali su ga sertifikovani omladinski lideri, članovi organizacije „Connecting“, i sproveli uz značajnu podršku lokalnih partnera Kancelarije za mlade grada Pančeva, Doma omladine Pančevo i Kluba ljubitelja društvenih igara d20. Program je realizovan kao praktičan deo obuke za Omladinske lidere sprovedene od strane NAPOR-a kroz projekat „Bez muke nema nauke, bez NAPORnih koraka kvalitetu pomaka – dopunjeno izdanje“, a koju je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Ceo program trajao je 2 meseca, obuhvatao je 50 sati direktnog rada sa mladima, a ukupno 20 mladih dobilo je priliku da kroz učešće u aktivnostima stekne nova znanja i veštine potrebne za razvijanje zapošljivosti kod mlade osobe. Aktivnosti su obuhvatale upoznavanje mladih sa pojmom zapošljivosti, radionice o timskom radu, komunikaciji, konfliktima, upravljanju vremenom, pisanje CV-a i motivacionog pisma, simulaciju razgovora sa poslodavcem, korišćenje interneta radi sticanja korisnih veština, znanja i ostvarivanja/održavanja kontakata. Pored sticanja novih veština i znanja o tome šta je potrebno da bi bili konkurentniji na tržištu rada, mladi su imali priliku da rade testove profesionalne orjentacije i upoznaju se sa različitim profesijama kroz realne susrete i neformalne razgovore sa ljudima različitih zanimanja.

„Kad porastem biću…“ tim danas čine dva omladinska lidera, jedan omladinski radnik i 8 volontera i volonterki koji su 2016. godine prošli kroz letnji edukativni program.